Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde in 1905
De naam klinkt Duits en dat was hij ook. Heinrich Hermann Robert Koch, arts, won in 1905 de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde.* Met zijn microscoop ontdekte hij de oorzaak van een paar ernstige ziektes: bacteriën.
Toen hij voor zijn 29e verjaardag (december 1872) van zijn vrouw een microscoop kreeg, begon hij in een hoekje van zijn ‘Klinik’ de ziekten van zijn patiënten te bestuderen. Zijn ontdekking van bacteriën als veroorzakers van miltvuur, cholera en tuberculose maakte hem wereldberoemd.
Voor de ontdekking van de tuberculose-bacterie kreeg hij in 1905 de Nobelprijs. Dankzij zijn ontdekking konden artsen uiteindelijk een antibioticum ontwikkelen. Dat duurde nog tot 1943. De ziekte maakte in die tijd alleen al in Nederland zo’n 10.000 slachtoffers per jaar.
Zijn ontdekking van bacteriën als veroorzakers van ziekten maakte hem wereldberoemd
Koch bedacht trouwens ook een methode om bacteriën te kweken. Op aardappelzetmeel bijvoorbeeld. Zijn collega Julius Petri ontwikkelde daarvoor speciale schaaltjes: inderdaad, Petrischaaltjes!
Heinrich Koch won voor zijn werk veel prijzen en werd door meerdere landen onderscheiden, waaronder Turkije en Rusland. Hij overleed in 1906. Hij was toen 66.
* De prijs is echt voor Fysiologie of Geneeskunde. Fysiologie gaat over het lichaam en hoe het werkt. Geneeskunde gaat over aandoeningen, hun oorzaak en hun behandeling.
Meer over de straatnamen in De Lariks lezen? Scroll naar beneden of klik hier!
Bron: Wikipedia