Nobelprijs voor Natuurkunde in 1902
Zelfs Albert Einstein keek tegen hem op. Want de Nederlandse natuurkundige Hendrik Antoon Lorentz was een van de beroemdste natuurkundigen van zijn tijd. Hij kreeg in 1902 de Nobelprijs voor Natuurkunde voor onderzoek naar de invloed van magnetische straling op licht, en wat dat liet zien over de kleinste deeltjes: atomen.*
Hendrik (zijn ouders noemden hem Hentje) werd in 1853 in Arnhem geboren. Hij was erg slim. Op zijn 20e had hij zijn studie wis-, natuur- en sterrenkunde al afgerond. En 2 jaar later promoveerde hij tot doctor op een theorie over de terugkaatsing en breking van licht.
Ondertussen gaf hij tot 1875 trouwens nog gewoon wiskunde aan de avondschool in Arnhem, waar hij geboren was. Hij liet wel zijn baard staan om er wat ouder uit te zien dan zijn leerlingen.
Lorentz was niet alleen beroemd vanwege zijn onderzoek. Want daarnaast werkte hij hard aan de samenwerking tussen verschillende wetenschappers. Zo organiseerde hij de Solvayconferenties, waar de grote natuurkundigen van die tijd hun kennis uitwisselden. Bijvoorbeeld Marie Curie, Max Planck, Albert Einstein en Ernest Rutherford.
Ook vond Lorentz dat de kennis van de wetenschap gedeeld moest worden met een breder publiek. Hij gaf graag lezingen over natuurkunde voor belangstellenden.
Hij liet zijn baard staan om er wat ouder uit te zien dan zijn leerlingen
Na zijn emeritaat in 1912 bleef hij actief. Toen bijvoorbeeld in de jaren ’20 van de vorige eeuw plannen gemaakt werden om de Zuiderzee droog te leggen, bedacht hij een formule waarmee voorspeld kon worden hoe hoog het water zou komen als de dijk dicht was. Zo kon bepaald worden hoe hoog de dijken gemaakt moesten worden.
In 1933, het jaar waarin de Afsluitdijk werd gesloten, bleken zijn voorspellingen te kloppen. De Lorentzsluizen bij Kornwerderzand zijn naar hem vernoemd. Zelf was hij toen al overleden, in 1928.
*De prijs deelde hij met zijn voormalige student Pieter Zeeman (juist, die van de Zeemanstraat). Zeeman deed de ontdekking, Lorentz zorgde voor de theoretische onderbouwing. Een helder filmpje over het werk van Lorentz vind je hier.
Meer over de straatnamen in De Lariks lezen? Scroll naar beneden of klik hier!
Bron: Wikipedia